Randjes

Zaterdagmiddag, tijd voor boodschappen. Ik wurm me door de zaterdagse drukte heen om in een relatief rustige AH mijn spullen voor het weekend te halen. Ik ga door de onmogelijke draaideuren en kom in de hal van het verlaten winkelcentrum. Er zijn nog maar een paar winkels open en de rest is failliet. Een groot deel van het winkelcentrum is daarom afgesloten. Er is alleen nog deze hal met twee winkels beneden en twee boven.
Voor mij loopt een man. Hij heeft een sjofele jas aan en een oude volle plastic tas in zijn hand. Zijn schaars behaarde hoofd zit vol korsten. Hij loopt langzaam. Geen type dat in de vier overgebleven winkels iets te zoeken heeft, behalve dan misschien een gratis kopje koffie om een beetje warm te worden. Ik blijf even achter hem lopen en zie waarom hij zo langzaam loopt. Hij zet zijn voeten bedachtzaam op de grote tegels zonder de randjes te raken.
Hij loopt richting de ingang van de AH. Hij staakt zijn tocht. Ik zie de vertwijfeling. Bij de ingang zijn er opeens nog maar heel kleine tegels. Zo klein dat een kindervoetje er niet eens in zou passen zonder de randen te raken.
Ik besluit niet langer achter hem te blijven en ga met grote onoplettende passen langs hem en probeer hem in gedachten aan te moedigen. “Gewoon doorlopen!” denk ik. Ik stap op meerdere randjes, alsof ik hem demonstreer hoe je het doet. Ik kijk even om te zien of hij volgt.
Daar staat hij langs de rand waar de grote tegels overgaan in de kleine tegels. Hij heeft mij nooit gezien. Hij geeft een grom en heel voorzichtig draait hij zich om. Als ik een kwartier later met al mijn boodschappen weer richting de hal ga, zie ik dat hij er weer aankomt. Voetje voor voetje loopt hij weer in mijn richting. Deze keer wacht ik niet. Ik loop met ferme passen, maar realiseer me opeens dat ik me nu ook bewust ben van alle randjes die ik wel of niet raak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s