Bertje Doperwtje

Ik schrik me rot als ik hem de eerste keer hoor en zie. Daar staat een volwassen vent in een korte tuinbroek, met blote benen, een groen bolhoedje en op groene klompen. Hij heeft een gitaar op zijn buik en slingert een brulzin van een van zijn liedjes naar mijn hoofd. Juist op het moment dat ik hem passeer. Ik maak een sprongetje, omdat mijn hersens nog niet hebben geregistreerd dat er iemand zingt. Ze zeggen: “vlucht”!
Ik wil hier niet naar luisteren en dan zijn naam: “Bertje Doperwtje”. Ik haat erwtjes.
Het duurt een tijd voordat ik mijn zo snel gevormde mening bijstel. Ik merk dat Bertje een Alkmaarse held is.

De ommekeer komt tijdens de traditionele lampionnenoptocht, die wordt gehouden in oktober met de kinderen van groep drie en vier van (bijna) alle scholen. Door de binnenstad lopend met mijn klasje, staat daar in een van de straatjes Bertje met zijn gitaar. Hij improviseert wat regels tekst begeleid door zijn gitaar en hij gebruikt de naam van de school. De kinderen genieten en zijn zinnetje galmt nog dagenlang na in de school. De kinderen voelen zich speciaal en gezien, doordat hij voor ze zong.

Bertjes teksten zijn leuk. En als hij niet zo hard schreeuwt, kan ik horen hoe muzikaal hij eigenlijk is. Hij zingt niet alleen, hij praat met, tegen en over het publiek dat langs wandelt. Als hij er niet is, wordt hij gemist en als hij ooit stopt, dan heeft hij een standbeeld verdiend. Een kleurig standbeeld, niet zo’n bronzen geval.

Thuis maken we grapjes als ik een paar liedjes schrijf. Ik zou eigenlijk tegenover hem moeten gaan staan in een rood pakje als “Agaatje Tomaatje”.
Niet dat ik het zou kunnen. Ik ben bij lange na niet zo muzikaal en al zeker niet geschikt om op straat op te treden.
Maar hij staat er bijna wekelijks, altijd in het groen, met die korte tuinbroek. Het maakt niet uit of het jaargetijde geschikt is voor deze outfit.

Vrieskou of hittegolf.
Bertje staat met blote benen in groene sokken.
Op een hoekje van de straat te rocken.

En dat zou dan weer een heel leuk begin van een liedje zijn.
Ik geloof dat ik ben ingeburgerd…

Advertenties

7 reacties op ‘Bertje Doperwtje’

 1. Rainer Quatsch juli 19, 2015 / 8:21 am

  Grappig is dat, ik overweeg al een jaar of tien om als Reintje Capucijntje in een bruine monnikspij de confrontatie met Bertje aan te gaan. Ik zou nog het kunnen ook, maar tussen woord en daad staan praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren. Ik heb gewoon te veel respect voor Bert,

  Liked by 1 persoon

   • Rainer Quatsch juli 19, 2015 / 6:53 pm

    Twee alfamannetjes als Bert en ik die samenwerken? In het openbaar? Neuh, denk het niet
    🙂

    Like

 2. Loes maart 14, 2016 / 2:19 pm

  Bert heeft ooit al samengewerkt met Serge Asperge. Dat heb ik ook nog mogen aanschouwen op een feestje van een paar vrienden. Serge deed zijn naam eer aan. Lang en dun.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s