Iedereen zoekt geluk

Dilemma
Ga ik er ook wat over schrijven of niet? Er zijn al zoveel mensen die hun licht op de “vluchtelingenproblematiek” laten schijnen. Ik kan er niet omheen. Beelden van drijvende mensen, soms nog een kind, overspoelen ons al maanden. Ik weet nog dat voor de dodenherdenking het beeld van de moeder met haar kind in de zee ons deed huiveren. En nu dan dit kind, Aylan. Dit kind heeft opeens van alles in gang gezet.

Burgerinitiatieven
Burgers van allerlei landen die het niet meer kunnen aanzien en hun machteloze gevoel willen omzetten in “iets doen”. Druppels op een gloeiende plaat, maar die voor enkelen van hen echt het verschil zal maken.

De angst
De angst voor deze stroom aan “moslims”. Laten we het gewoon zeggen. Veel mensen zijn er bang voor. Bang dat de waarden die wij hier in het westerse Europa hebben zullen veranderen, doordat zij straks met meer zijn. Angst voor IS strijders die undercover meereizen met de vluchtelingen en straks hier bommen leggen of mensen gaan onthoofden.

Het gaat toch om mensen?
Het gaat om mensen, ongeacht waar zij vandaan komen of wat hun religie is. Of zijn het toch gelukszoekers? De term waarmee we bedoelen dat ze helemaal niet op de vlucht zijn, maar enkel om economische redenen naar Europa komen.

Wie ben ik?
Wie ben ik om überhaupt te vinden of iemand hier terecht kan of niet? Met welk recht? Toevallig ben ik hier geboren. Gelukkig maar. En die onbekende vrouw, die niet zoveel verschilt met mij, werd toevallig daar geboren. Ze zou mijn vriendin kunnen zijn alleen ik ken haar nog niet.

Wie is zij?
Nu is zij bang dat haar iets overkomt. Ze heeft gestreden, ze heeft geprobeerd door te leven, maar nu is het te gevaarlijk geworden. Ze vlucht. Ze weet niet waar zij terecht komt en of ze de reis overleeft. Dat risico neemt ze. Als ze blijft, weet ze zeker dat ze dood gaat.

Vertrouwen
Wie kan ik vertrouwen? Voor hen net zo goed een vraag als voor ons. En geloof me als ik zeg dat wanneer jij roept: “Ik wil niet dat zij naast me komen wonen”, zij dat ook niet willen. Naast jou wonen. Jij bent net zo eng of aardig als zij. Het ligt aan je beeld van de ander, niet aan hen zelf.

En wat doe jij dan?
Te weinig. Ik heb een deze week een mini-laptop besteld. Dat was mijn verjaardagscadeau. Ik ben pas vijftig geworden en typte op mijn telefoon. Dat was niet handig. Nu kan ik beter stukjes typen. Hoe belangrijk is dat? Niet. Alles dat ik schrijf is al gezegd, maar toch. Ik zou zo graag willen dat het tij nog te keren is. Dat de politiek, de Europese leiders, voor een keer een goed plan maakten. En een beetje snel graag, gewoon overleg via de computer i.p.v. weer allemaal afreizen voor miljoenen euro’s naar een stad die dan helemaal beveiligd moet. Snelheid en efficiëntie is geboden.

Geluk
Ik gun iedereen het geluk dat ik heb.

Advertenties

5 reacties op ‘Iedereen zoekt geluk

 1. petergortworst september 4, 2015 / 6:58 pm

  Herkenbaar eerlijk. Twijfeltjes knagen inderdaad maar nu moeten de goeden maar eens niet onder de kwaden lijden. Ik ben in ieder geval blij verrast met alle positieve initiatieven die in Nederland opbloeien.
  Veel plezier met je mini-laptop en begrijp ik het goed dat er nu meer stukjes verschijnen?

  Liked by 1 persoon

 2. Mies Huibers september 4, 2015 / 10:55 pm

  “Ga ik er ook wat over schrijven of niet?”
  Zo begin je. En je doet het. Je doet het mooi. Ook anderen doen het. Vaak ook mooi, overtuigend en persoonlijk. Ik heb daar verschrikkelijk veel waardering voor. Ik lees de stukjes en denk ook: “ga ik er ook wat over schrijven of niet?”
  Op de één of andere manier kan ik het niet, heb ik er de woorden niet voor, weet ik niet hoe te beginnen. Dus lees ik maar en probeer ik te verzinnen hoe ik ermee om kan gaan. Dank je voor je stukje.

  Liked by 1 persoon

  • Esther Mikkers september 5, 2015 / 7:15 am

   Mijn reactie was alweer verstuurd voordat ik klaar was. Ik wilde nog zeggen dat ik steeds erg geniet van jouw stukjes. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s