Drift

Drift

Mijn moeder is driftig. Vroeger al toen ze nog maar een klein meisje was, zat ze met haar pop in het portiek naast de winkel van haar vader. Ze kreeg het jurkje niet goed uit met haar onhandige vingers. En ze schold zoals ze van haar vader had geleerd: “Wel godverdegodver. Godverdegodverdomme!!!”
Iets wat ze de rest van haar leven nog vaak herhaalt. Er hoeft maar iets fout te gaan of ze scheldt de hele boel bij elkaar.

Ook op mij wordt ze soms zo boos. Haar ogen, die normaal bruin zijn, worden dan zwarte kleine kooltjes. Dan moet je oppassen. Ze schreeuwt hard en wennen doet het nooit. Het gaat vaak over iets onbelangrijks.
Meestal schrik ik zo dat ik moet huilen. Dat is anders als de boosheid op andere mensen gericht is. Dat is minder eng.

De buurvrouw klaagt er steeds over dat ze ons hoort. Of ze klopt keihard op het plafond met een bezemsteel. Dan stampt mijn moeder weer naar beneden. Daarna gaat de bel. Dreigende woorden over en weer. Dit herhaalt zich vele malen.

Dan heeft mijn moeder ineens een hamer op de trap liggen. Voor als ze weer komt.

Op een dag moet ik bovenkomen om te eten en wil ik de portiektrap oplopen. Boven aan de trap verschijnt opeens de buurvrouw en zegt met haar heksenstem: “Kom maar naar boven als je durft”. Ik kijk wel uit. Ik wacht en na nog wat uitdagende taal, verdwijnt ze weer naar binnen.
Mijn moeder staat in de keuken. Geïrriteerd omdat het zo lang duurt. Ik vertel haar van de buurvrouw. Ze stormt naar beneden. “Niemand komt aan mijn kind!”. Gewapend met haar hamer belt ze aan. De buurvrouw doet alleen het luikje in haar deur open, dat ongeveer op ooghoogte zit. Mijn moeder grijpt haar door het luikje bij de keel en dreigt haar de hersens in te slaan met de hamer.

Het loopt af zonder echte klappen en vanaf die dag zegt de buurvrouw niets meer tegen me. Ze staat er soms nog wel, zwijgend. Ik zeg ook niets. Ook niet tegen mijn moeder, want ik weet heus wel dat ze niemand de hersens in mag slaan. Wat als zij naar de gevangenis moet. Ik kan hier toch niet alleen wonen?

uit mijn boek: MIjn moeders dochter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s