Mammografie wordt thermografie

Twee weken voor mijn vijftigste verjaardag lag de uitnodiging op de mat. Een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Eigenlijk zat ik er al op te wachten, want ik wil graag onderzocht hebben of mijn borsten nog wel in orde zijn. Ik heb al vaak meegemaakt dat, onder invloed van de hormonen tijdens de overgang, vrouwen kanker krijgen. Aangezien de overgang bij mij iets eerder dan bij de gemiddelde vrouw kwam, ben ik niet helemaal gerust op mijn lijf.

Bang voor (borst)kanker dus. Het is geen overweldigende angst die mijn leven beheerst, maar een besef dat het ook mij kan overkomen en dat ik in een risicovolle periode zit.

Mijn vriendin maakte me erop attent dat er nogal wat nadelen zitten aan een mammografie en dat er alternatieven zijn. De straling zou niet goed voor me zijn. Ik luisterde wel, maar ik dacht dat dat beetje straling niet zo erg zou zijn en dat pletten overleef ik ook wel. Dus ging ik naar de bus. Twintig minuten fietsen door de stromende regen. De bus stond op de afgesproken plek. Bovenaan de trap gekomen bleek de deur op slot te zijn. Terwijl ik naar beneden loop, zie ik op het hek van het parkeerterrein een briefje hangen.

bostkankerbus

Er gaat een raampje van een auto open. “De bus is gesloten mevrouw, u bent niet de enige”, roept een dame. De twijfel of ik er goed aan deed om naar deze bus te gaan is aangewakkerd. Ik geloof erin dat je soms tekens krijgt. Ik ben geneigd om die te negeren.

Thuisgekomen bel ik het nummer. ik maak een nieuwe afspraak. Een maand later en de bus staat dan slechts vijf minuten lopen van mijn huis vandaan. Intussen leest mijn vriendin zich verder in en begint de voordelen van die alternatieve onderzoeksmethode voor te lezen.

Geen straling. Er worden bij de mammografie drie foto’s per borst gemaakt, dus dat is zes keer de straling van een röntgenfoto.
Geen geplet van de borst. Als er namelijk wel een tumor in zit dan dien je daar heel voorzichtig mee om te gaan. Het pletten van de borst kan de bloedvaatjes eromheen beschadigen en daardoor kunnen de kankercellen zich gemakkelijker verplaatsen

Verder zijn er nog wel wat zaken zoals het aantal vals-positieve uitslagen bij de mammografie en de onzekerheid of ook DCIS (een mogelijk voorstadium van borstkanker) zich werkelijk in kanker ontwikkelt. Meer hierover kun je lezen in Mammografie, weet waar je aan begint.

De twijfel groeit en aangezien ik geen acute klachten heb, besluit ik een alternatieve methode te proberen.

Wat is dan het alternatief? Er bestaan twee vrouwvriendelijkere alternatieven: echografie en thermografie. Het nadeel is dat die methodes (in Nederland) nog niet wordt vergoed. Bij thermografie wordt er een warmte foto gemaakt van de borsten. Hiervoor hoeven de borsten niet aangeraakt te worden. Na negentig dagen of meer herhaal je de foto. Dan kunnen verschillen goed worden gezien. Daarna kun je jaarlijks of tweejaarlijks de foto herhalen.

Als ik nu een knobbeltje zou voelen, zou ik via de huisarts zo snel mogelijk onderzoek aanvragen en dan toch die mammografie (moeten) doen. Dan zou ik geen negentig dagen zitten wachten terwijl er mogelijk iets groeit. Maar dat is niet zo, dus heb ik vrijdag een afspraak in Amsterdam om mijn thermografische borstfoto’s te maken. Ik hou jullie op de hoogte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s