Mamma is moe

De gordijnen blijven nog even dicht. De zon doet een poging om zichzelf door de dikke stof heen te dringen. Marjon weet dat er dreigende regenwolken verschijnen als ze de zon wil binnenlaten. Bovendien kan iedereen dan bij haar naar binnen kijken en het is een troep. De afwas van een paar dagen staat op het aanrecht. De vaatwasser staat nog vol schone vaat. Er ligt een laag stof op de vloer dat zich in plukjes heeft verzameld en de stapel schoon wasgoed, die nog gevouwen moet worden, groeit met de dag. Op dit moment graait ze steeds in de grote stapel voor schone kleding.

Ze sleept zich naar het koffiezetapparaat, zet een kop koffie en sloft richting bank. Ze zet de tv aan en kijkt naar een aflevering van Dr. Phil. Het is altijd fijn om naar de problemen van anderen te kijken en te constateren dat anderen grotere problemen hebben dan zij. Dat zijn mensen die moeten worden opgenomen. Zij heeft alleen nodig dat ze haar energie terugkrijgt, haar huis opruimt en de gordijnen weer open kunnen. Dat is alles.

Als de show afgelopen is, moet zij wat eten. Ze doet de koelkast open. Er staat niets lekkers. De kaas waar haar dochter die ochtend met een aardappelschilmesje in heeft staan hakken, kan ze niet meer eten. Het moet recht afgesneden zijn met de kaasschaaf. Dat kind is zelfs te lui om even de kaasschaaf uit de vaatwasser te halen. Nu is ze naar school, dus kan ze haar niet voor de zoveelste keer vertellen dat ze dat zo niet wil.

Ze neemt nog een kop koffie en een plak cake. Die is al open sinds vorige week, dus die moet op.De zon is verdwenen, de kamer is donker. Ze doet het licht aan en pakt een stapeltje reclamefolders. Met een stift omcirkelt ze enkele aanbiedingen. Dan maakt ze een boodschappenlijstje. De boodschappenlijst met de daarin verwerkte aanbiedingen worden op supermarkt gerangschikt. Straks maar even op de fiets springen om alles te halen.

Ze pakt de grootste plukken stof van de grond en besluit dat ze morgen gaat stofzuigen. Ze leegt de vaatwasser en ruimt die opnieuw in. Alle afwas past er niet in, een deel blijft achter op het aanrecht. Zo, die draait. Ze is moe en neemt een kop koffie in de hoop dat de energie weer wat terugkomt. Daarna valt ze in slaap op de bank.

Om twee uur wordt ze wakker uit een levendige droom. Ze kijkt op de klok. O god, al twee uur! Ze doet het gordijn een klein stukje open om wat licht binnen te laten en doet de lampen uit. Het wordt tijd om te douchen. Met tegenzin begeeft ze zich naar de badkamer. De kou van de tegels doet pijn aan haar blote voeten. Gelukkig verwarmen de stralen water haar en komt ze een beetje bij.

energie

Ze droogt zich af en kamt haar haar en hoort de voordeur opengaan.
“Hé, heb je nu pas gedoucht?” vraagt Sanne.
“Ja”
“Ik heb gewoon al de hele dag school gehad en jij hebt nu pas gedoucht!”
Ze voelt zich schuldig en boos. Wat heeft zij daarmee te maken? Ik ben gewoon moe.

Als ze aangekleed is, maakt ze een pot thee en vraagt aan Sanne of ze thee komt drinken in een poging om de middag nog wat gezellig te maken. “Ik kom zo, ik ben even bezig”, roept Sanne. Ze wacht. De thee wordt koud.

Een half uur later verschijnt er een hoofd om de hoek. “Heb je nog thee?” Ze schenkt een nieuwe kop thee in. Sanne praat en vertelt haar over irritante leraren op school en hoe zij en haar vriendinnen dat stomme gedrag van ze negeren. Ze geven haar ook expres lage cijfers. De hele klas krijgt steeds alleen maar lage cijfers. Die leraren doen het erom.

Nu is ook haar laatste beetje energie op. Ze kijkt naar haar puberende dochter en zegt: “Ik heb een boodschappenlijstje gemaakt. Kun jij dat zo even gaan halen? Dan ruim ik de vaatwasser even uit.” Sanne kijkt alsof ze haar een bedorven ei voorschotelt. Toch gaat ze doen wat haar is gevraagd. Want mamma is de laatste tijd zo moe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s