Toetje

Vanwege de feestelijkheden rondom Alkmaars’ ontzet draaien ze in het ziekenhuis een weekenddienst. Op de afdeling Neurologie ligt mijn schoonmoeder. Het gaat vrij goed met haar, dus ze vindt het niet zo erg om er te zijn en praat gezellig met de mensen op de kamer en is verbaasd over al het eten dat je op een dag wordt voorgezet.

Bij de koffie krijgen ze niets lekkers vandaag, terwijl de buurman toch aankaart dat het een feestdag is. Hij wil eigenlijk cake. Als ik om half twaalf langskom op de afdeling heb ik zelfgemaakte cake bij me voor haar en voor hem. Alleen er liggen opeens nog twee mensen op de kamer en ik besluit alleen haar een stukje te geven.

Aan het eind van het bezoek bestelt ze haar lunch. Twee boterhammen, beleg … en dan vraagt ze opeens om roggebrood met een bakje jam. Ze krijgt alles van de mevrouw in uniform die over het eten gaat. Ik zie dat alles op een klein bordje balanceert en ik vraag me af hoe je dat moet opeten. Ik wacht het niet af, ik laat haar in alle rust eten.

Bij het avondbezoek vertelt ze. Het avondeten werd een uurtje geleden gebracht. Met een taartje naast het normale toetje, want het was een feestdag. Als de mevrouw in uniform het blad neerzet zegt ze: “Dat toetje wilt u zeker niet?”
“Jawel hoor!”
“Maar dat kunt u vast niet op”
“Ja hoor, want….” Ik ben ’s nachts vaak wakker en dan kan ik dat lekker opeten. Alleen dat laatste kon ze niet meer uitspreken, want de mevrouw was al verdwenen en had het toetje van haar blad gegrist.

Tsja, ik begrijp het ook wel. Stel je voor dat ze boven de vijftig kilo gaat wegen. Daar ben je als ‘voedingsdeskundige’ toevallig wel verantwoordelijk voor. En bovendien: voor haar is het ook een feestdag en ze is al de hele dag het eten voor anderen aan het opscheppen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s