Schoonheid

Mijn oog valt op een foto van een meisje. Ik schat haar op ongeveer zeventien jaar. Haar moeder is bezorgd, want haar dochter wordt op school dom, dik en lelijk genoemd. Het meisje voelt zich zo ellendig dat ze het liefst een eind aan haar leven maakt. Haar moeder roept met de foto andere facebookers op om haar dochter te vertellen hoe mooi ze van binnen en van buiten is. Natuurlijk krijgt ze onnoemelijk veel likes, wordt dit bericht door veel mensen gedeeld en van commentaar voorzien. Bijna alle commentaren vertellen de moeder of het meisje hoe mooi ze is en dat de pesters waarschijnlijk jaloers zijn of dat ze zelf erg onzeker zijn. Alles wat er staat klopt en is niet gelogen. En toch klopt er iets niet.

Ik denk dat het niet veel uitmaakt. Als je denkt dat je niet mooi bent en daar ongelukkig over bent, dan los je dat niet op met buitenstaanders die zeggen dat je wel mooi bent. Die zijn allemaal bevooroordeeld of willen dat je je goed voelt, maar ze menen het niet echt. Of ze zien niet wat jij ziet. De persoon in kwestie moet iets anders leren. Namelijk dat uiterlijke schoonheid of wat anderen van jou denken geen invloed hoeven te hebben op hoe jij je voelt. Dat vergt een ander soort denken. Je moet van jezelf houden en trots zijn op jezelf, ongeacht hoe je er uit ziet. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat geldt vooral in de puberteit.

Wat mij met name stoort is dat de moeder, hoe goed bedoeld haar actie ook is, ook de nadruk legt op haar uiterlijk. Ze zegt wel “mooi van buiten en van binnen”, maar vreemden kennen het meisje niet. Zeggen dat ze mooi van binnen is, is een aanname. Dus blijft over “mooi van buiten”. Daar begon toch alles mee. Dat zij wordt buitengesloten, omdat ze niet mooi genoeg is? Dus gaan wij haar met z’n allen steunen en daarmee benadrukken hoe belangrijk haar uiterlijk is.

Hoe komt zo’n bericht over bij mensen die niet zo “mooi” van buiten zijn? Hoe zou het zijn om zo’n bericht te zien met alle commentaren als je gezicht bijvoorbeeld ooit verbrand is geweest. Moeten we niet i.p.v. te zeggen dat zij mooi is, vertellen dat de opgelegde norm van schoonheid een vals kreng is. Dat zij ervoor zorgt dat mensen elkaar beoordelen, veroordelen en dat wij daar met z’n allen schuldig aan zijn. Of is dat te deprimerend? Zouden we simpelweg moeten zeggen: Hou vol. Over tien jaar kijk je naar je foto’s en denkt: “Waar maakte ik me toen druk om?”

Ik weet het niet. Wat zou jij zeggen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s