Kerstdisco

Na een door de leerlingen verzorgde kerstbrunch hebben wij een disco op school (een voortgezet speciaal onderwijsschool). Een meisje met het syndroom van Down uit mijn groep blijft dicht bij mij als de muziek begint en het licht dimt. Ze wijkt niet van mijn zijde en danst met me. Als ik met iemand anders contact maak, stopt ze meteen met dansen is ze zoekend naar een plek, een houding. Ze is niet bang als ze samen met mij op de dansvloer is. Ze laat mij zelfs trots de verschillende balletpasjes zien, die ze heeft geleerd. Na een half uurtje durft ze los van mij rond te lopen.

Op een gegeven moment zie ik een rijtje zwijgzame types zitten en vraag ze om de beurt of ze willen dansen. Dit zijn de leerlingen die liever niet opvallen. Extreme verlegenheid, giebelen en wegkijken is het antwoord. Logisch, want normaal zeggen ze ook al bijna niets. In het rijtje zit een jongen uit mijn (inval)klas. Hij is lang, ziet er wat vrouwelijk uit en zegt alleen iets als je hem wat vraagt. Hij kijkt altijd heel lief. “Wil jij dansen?”  Stilte. En als ik wegkijk: “Nee… Misschien… straks” Ik dans met wat anderen en na een tijdje staat hij opeens achter me. Met zijn stille gezicht. Hij heeft gewacht tot ik me omdraai. Hij beweegt een beetje en strekt zij hand naar voor. Het lijkt erop dat hij wil dat ik die vastpak, dus dat doe ik. Veel van deze leerlingen houden de hand van een volwassene vast als ze dansen. Zoals kleine kinderen met hun ouders. Hij danst voorzichtig twee nummers met me en lacht af en toe. Hij is stil en ziet er gelukkig uit. Daarna voegt hij zich weer bij het rijtje zwijgers. 


Wat zijn dit toch een bijzondere jongeren en wat is het een voorrecht om deel te mogen zijn van hun gelukmomentjes. Niet dat ik daar te lang over kan nadenken want daar is het meisje weer. Ze pakt mijn hand en strekt haar been naar achter in de lucht. Wiebelend zegt ze: “Kijk ballet!”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s