Gewone mannen…

Ik was een jaar of zestien en op weg naar huis na een feestje. Uit tegenovergestelde richting komt een jongen aangelopen. In het passeren grijpt hij mij vol in mijn kruis en loopt daarna snel verder. Ik schrik zo, dat ik geen woord uit kan brengen. Een paar seconde later wil ik eigenlijk schelden of hem iets achterna roepen, maar ik ben bang dat mijn aandacht hem zal doen terugkomen, dus ik houd mijn mond. Ik ben geschrokken, maar ik ben het meest verbaasd over wat er nou leuk aan was voor hem. Als ik er later aan terug denk, voel ik geen angst, maar minachting voor zo’n zielig figuur.

Later worden hier nog veel ongewenste aanrakingen aan toegevoegd. Mannen die zich op drukke plekken tegen je kont aandrukken. Mannen die amicaal een arm om je heen slaan om je iets te laten zien en dan met hun duim of wijsvinger de onderkant van je borsten bevoelen. De leidinggevende, die alle vrouwelijke personeelsleden probeert te zoenen. Het overkomt mij ook.” Dank je wel”, zegt hij na een avond werken en ik verwacht dat hij me de gebruikelijke drie zoenen geeft. Tot hij opeens boven op mijn mond terecht komt en zijn tong naar binnen duwt. Zo snel heb ik nog nooit gehandeld. Ik duw de vieze oude man weg. Ook nu weet ik van afschuw niets te zeggen. Niet alleen met aanrakingen word je ongewenst benaderd, er worden ook fantasieën gedeeld. “Weet je wat ik vannacht gedroomd heb….” Er volgt een ongewenst verhaal, waarin jij de hoofdpersoon bent. Ook als je zegt dat je liever hebt dat ze die fantasieën voor zich houden.

Ik heb hier niet zo vaak over gepraat, maar ik weet dat veel vrouwen dezelfde ervaringen hebben. Met gewone mannen, die nu zeggen hoe vreselijk het is wat er in Keulen gebeurd is. (Dat is het ook!) Vaders, die zeggen dat ze de poten breken van degene die ooit aan hun dochter zit. Dat soort gewone mannen. Mannen die weten wat ze doen. Mannen die zich niet beheersen. We kennen ze toch allemaal? En wat gaan we daar aan doen?

 

Advertenties

2 reacties op ‘Gewone mannen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s