(Nep)bontkraagje

In mijn verbeelding stap ik op ze af en vraag: “Weet je dat je kraag van echt bont is?” Ik ben echter niet zo direct en confronterend. De vraag is: weten ze dat hun modieuze kraagje betekent dat er een dier dood moest? Er is geen argument te bedenken om dat te rechtvaardigen.
Voor voeding en warmte zijn ook alternatieven, maar die kraag heeft geen enkel nut. Behalve het fijne gevoel van de drager en de liefhebbers en de walging die het bij anderen oproept.
Ooit sprak ik iemand erop aan. Zij zei: “Die kraag is van nepbont.” Dan ga ik niet verder in discussie, terwijl ik er zeker van ben dat ze ongelijk heeft.

bont

Nu ik elke dag met de trein en bus reis, zie ik ontzettend veel mensen voorbij komen. Per stad verschilt het, maar er lopen erg veel mensen met een “echte” bontkraag.
Inmiddels zou je toch verwachten dat mensen weten wat voor dierenleed er achter hun kraagje zit? Levend villen, anaal elektrocuteren en ga zo maar door. Hier zijn genoeg gruwelijke filmpjes over te vinden, maar ik wil ze niet zien en zal ze dus niet bekijken om een link bij deze tekst te doen. Als dat niet genoeg reden is om het bontkraagje in de ban te doen, heb je nog de kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. Die stoffen worden gebruikt om de kragen niet meer te laten stinken naar dode dieren.

Als alle mensen met een (nep)bontkraag nou eens een de vuurproef deden, zouden er dan wat kragen verdwijnen?
Neem een paar haren van je kraag en verbrand ze. Als ze verschroeien en het gaat stinken naar verbrand haar, dan heb je een kraag van een echt dier. Smelt het, ruikt het naar gesmolten plastic en komt er een druppeltje plastic aan het uiteinde te hangen, dan is het nepbont.

Zie hier de gehele test: bont voor dieren echtheidstest.

Beter nog is het helemaal niet meer aanschaffen van jassen met zo’n kraag. Het wordt tijd dat de bontkraag uit het modebeeld verdwijnt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s