De tekenopdracht

Xi zit al een paar maanden bij me in de klas en ze maakt een ongelukkige indruk. Vorig jaar had ik haar oudere zus in de klas en die sprak geen woord. Hulp wordt vakkundig buiten de deur gehouden. Ouders zeggen precies de weten waarom hun dochters zich zo anders gedragen. Cultuur en een boze tante krijgen de schuld. Gelukkig kan Xi zich beter uiten dan haar grote zus.

Vandaag vertel ik een verhaal en de kinderen mogen een tekening maken over het verhaal. Xi maakt tekening van de heks met een groot hoofd. Ze heeft talent en de tekening is zeer gedetailleerd. De heks doet me aan iemand denken, alhoewel ik niet precies weet aan wie. Ik hang alle tekeningen op het prikbord. Nadat we alle tekeningen hebben bewonderd, gaan de kinderen naar huis. Xi is nog niet opgehaald en helpt mij met wat klusjes. In tegenstelling tot haar zus, praat zij wel. Als ze haar mond opendoet komt er zelfs een opvallend harde stem uit het kleine meisje.

Ik vraag haar wat ze thuis doet na schooltijd. Ze zegt, dat ze erg van tekenen houdt en soms speelt ze schooltje met haar zus. Verder weet ze het niet. Dan ziet ze iets in de gang. “Daar heb je het begin van alle ellende”, verzucht ze en ik ben verbaasd over deze uitdrukking uit de mond van een zevenjarige. Ik hoor wat Chinese kreten en ” kom”. In de deuropening staat haar moeder. Xi rolt met haar ogen en komt me een hand geven. “Dag juf, tot morgen.” Zonder haar moeder aan te kijken stapt ze de gang in en doet haar jas aan. Moeder ziet dat haar haar los is en maakt hardhandig een staartje. Xi vertrekt haar gezicht van pijn, maar ze maakt geen enkel geluid. Ik kan het niet aanzien.
“Het kan best iets zachter. U trekt wel erg hard aan haar haar.” Moeder doet of ze me niet verstaat en maakt haar werk stoïcijns af. Ik zie tranen in de ogen van Xi, maar ze slaat haar ogen neer als ze ziet dat ik haar aankijk.
“Dag juf”, zegt moeder en ze loopt weg.

Dan zie ik het opeens: de wijd uiteenstaande tanden, het haar en de harde ogen van de heks. Xi heeft een perfect portret van haar eigen moeder gemaakt, zittend op een bezem, met een heksenhoed op haar hoofd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s