Mijn eerste dag

De wekker gaat vroeg. Na het ochtendritueel van douchen, eten, de dieren verzorgen en lunch klaarmaken, ga ik naar buiten. Ik adem de ijskoude lucht in. Daar gaan we weer. Op de fiets heb ik spijt dat ik mijn handschoenen niet heb aangedaan. Ik zet mijn capuchon op tegen de kou. Ik slalom behendig om vrachtwagens die allemaal op dit vroege uur het centrum van de stad aandoen.

Omdat de trein al klaarstaat, hoef ik niet te wachten op het perron. Ik loop door de coupé van de eerste klas in en vraag mij af waarom het verschil tussen eerste en tweede klas nog bestaat. Zittend in de coupé ernaast probeer ik me een voorstelling te maken van hoe de dag zal verlopen. Hoe zal ik beginnen?

wp-1455359669583.jpg

Op de meeste scholen word je allerhartelijkst ontvangen. Meestal brengt iemand je naar de klas, zet je computer aan, logt voor je in (als je geluk hebt), laat je zien wat het dagprogramma is en waar de handleidingen van de methodes zijn. Daarna vertelt diegene hoe laat ze waar nog even wat drinken samen en heb je (als het meezit) ongeveer tien minuten om te kijken wat je moet doen. Soms is er een briefing, praatje of hoe je het maar wil noemen. Een enkele keer gaat er iemand mee naar de klas om je voor te stellen aan de kinderen. Meestal doe ik dat zelf. Aangezien ik dat na zeven jaar invallen wel gewend ben, vertrekt die persoon zodra die ziet dat ‘het loopt’.

Dan is er een voorstelrondje. Aangezien er geen tijd is om hele verhalen te beluisteren van de kinderen, vraag ik meestal naar hun naam en welke hobby ze hebben. Dat zal op deze school moeilijk worden, want de kinderen waar ik mee ga werken, spreken nog nauwelijks Nederlands. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze al voetballen, paardrijden of op scouting zitten. Niet dat je dan geen hobby kunt hebben, maar hoe leg je dat uit zonder woorden.

In de trein chat ik met een vriendin uit Den Haag. Ze vraagt niet waarom ik een uur ga reizen om hier te werken. Ze weet dat hier mijn hart, mijn kracht ligt en wenst mij succes. Ik wou dat het niet zo licht was in de trein en dat ik het donkere landschap buiten kon zien. Ik speel wat met mijn telefoon. Op het station staat de bus al klaar en die brengt me voor de deur van mijn nieuwe school. Hier zal ik een tijdje blijven. Ik bel aan en wacht af. Een collega opent de deur en iemand brengt me naar de klas. Ik schaam me als ik bedenk, dat ik de naam al ben vergeten op het moment dat ik mijn eigen naam zeg. “Beter opletten nu!” spreek ik mijzelf in gedachten streng toe. De namen van de collega’s zijn altijd het moeilijkst te onthouden. Meestal stellen ze zich één keer voor en daarna noemt bijna niemand elkaar meer bij de naam.

Ik ga naar de klas van de leerkracht die ziek is. Het ziet er allemaal keurig verzorgd uit. Dat is niet altijd zo. Ik sloeg een keer een klassenmap open en daar zaten tussen de ringband behalve een lading stof ook nog de broodkruimels en andere viezigheden van een half schooljaar. De collega die meeloopt laat me zien wat vandaag de bedoeling is. Ik probeer zoveel mogelijk te onthouden van wat ze vertelt. De klas die ik krijg, zijn de kinderen die bijna van school gaan. Ze kunnen dus behoorlijk wat Nederlands praten en ze moeten volgende week een afscheidsmusical doen. Daar moeten ze voor oefenen. We hebben nog een week, dus het wordt flink “werken”, aangezien de helft van het programma wel bedacht is, maar nog niet geoefend. Ik besluit me niet druk te maken. We gaan doen wat we kunnen.

De kinderen komen binnen en mijn collega vertelt wat ze vandaag gaan doen. Daarna zijn ze voor mij. Ik besluit met een voorstelrondje te beginnen. Deze keer met een kleine aanpassing, omdat ik wil weten waar deze kinderen vandaan komen. Ik begin. “Hallo, ik ben juf Esther. Ik ben geboren in Nederland. Ik ben vijftig jaar. Mijn hobby is: verhalen maken.”

Advertenties

5 reacties op ‘Mijn eerste dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s