Vier het leven

Je voelt je geweldig. Je bent je jeugd goed doorgekomen, je hebt je volwassen leven invulling gegeven, je werkt en je sport en je kijkt uit naar je leven als gezonde oudere, waar je niet meer zo hard hoeft te werken en kunt genieten van waar je zo hard voor hebt gewerkt. Dan gebeurt er iets wonderlijks. Zonder dat je het heb zien aankomen, blijk je opeens ziek te zijn. Niet zomaar een griepje, maar kanker. Je bent opeens van zelfstandig persoon, die de meeste zaken onder controle had, verworden tot een patiënt. Een patiënt die bovendien niet meer beter wordt. Je krijgt nog een paar maanden. Vliegensvlug bespreek je wat je opties zijn. Geen medische molen en dan nog zoveel mogelijk leuke dingen doen of chemo’s (met bijbehorende nadelen) en langer de tijd krijgen om leuke dingen te doen.

Je kiest voor het laatste, want je wilt zo lang mogelijk deel uitmaken van je fijne gezin. In de eerste instantie lijkt zo’n chemo mee te vallen. Wat vermoeider dan anders, dat is alles. Maar al snel wordt die vermoeidheid een obstakel in het doen van leuke dingen. Na een poosje heb je alleen nog een paar uurtjes tot je beschikking en daarna lig je de hele verdere dag op de bank of in bed. Je lijf takelt in rap tempo af en je moet af en toe zelfs in een rolstoel worden gereden, want een stuk lopen zit er niet meer in. Je klaagt niet veel, want dat helpt toch niet.

Je gaat zo hard achteruit dat je het leven niet meer langer wilt rekken. Het gaat niet meer beter worden en veel slechter kan het niet meer worden. Je bent altijd een optimistisch en opgeruimd mens geweest en je neemt een besluit. Het is genoeg geweest. Je plant een vertrekdatum. Vertrek met onbekende bestemming. Tot die datum hou je je dierbaren dichtbij en geniet je van wat je nooit kwijt raakte. Humor, liefde en openheid.

Wat kunnen wij van jou leren?
Vier het leven zoveel je kunt, heb onvoorwaardelijk lief, tel je zegeningen en lach om jezelf!

 

 

Advertenties

2 reacties op ‘Vier het leven

  1. Marjolein Jansen juni 20, 2016 / 5:05 pm

    Mooi weer Esther. Mijn ex-schoonmoeder strijdt al ruim 4 jaar tegen deze vreselijke ziekte en heeft het ook verloren. Zij zit in haar laatste levensfase en het is heel verdrietig om iemand te zien aftakelen terwijl ze altijd zo’n levenslust had. Je titel spreekt me extra aan. Ik heb toevallig afgelopen zaterdag voor haar een ‘vier-het-leven-feestje’ georganiseerd. Bedoeld ook om afscheid te kunnen nemen, maar vooral om te vieren dat ze geleefd heeft en er nog is.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s