Onbewust seksistisch

Blauwtinten voor jongens

Het begint al vroeg. Als het kind nog niet is geboren, wordt er al nagedacht over kleuren. Aanstaande ouders willen weten wat het geslacht van hun baby is, want dat is gemakkelijker bij het kopen van spullen. Blauwtinten voor jongens en rozetinten voor meisjes. Ouders die wat meer genderneutraal willen beginnen,  kiezen voor geel, groen, rood of wit. Een beetje blauw voor meisjes is wel acceptabel, maar zelden zul je in een kamer voor jongens roze tegenkomen.

 

Poppen zijn voor meisjes

Als ze jaren later naar school gaan, zit het er al voor een groot deel ingepompt. Poppen zijn voor meisjes, vandaar dat wij op school geen poppenhoek meer hebben maar een huishoek. Het blijkt namelijk dat veel jongens het ook leuk vinden om in de poppenhoek te spelen. Dus de naam veranderde. De bouwhoeken zijn meer voor de jongens, maar de meisjes mogen er ook spelen. Ooit kwam ik eens vervangen in een kleuterklas. De hulpjes van de dag zaten naast de juf in de kring. Een jongen en een meisje. Op de ene stoel lag een kussentje van de film Cars en op de andere een roze kussentje van een Disney prinses. Ik wilde ze meteen weghalen, maar vond dat een beetje rigoureus, zo’n eerste dag. Toen een jongen op het kussentje van de prinses wilde gaan zitten werd hij keihard uitgelachen.
Maar meisjes en jongens kiezen toch van nature voor bepaald speelgoed? Ja. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat er duidelijk verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Ik erken de verschillen, maar ik denk dat veel daarvan aangeleerd is. Wanneer je op de leeromgeving en je taalgebruik gaat letten, geef je kinderen meer vrijheid om zelf te kiezen wat ze leuk vinden. Laten we meisjes vooral ook leren dat ze niet minder zijn dan jongens en andersom.

‘Je bent toch geen meisje?’

Het gaat onbewust en daar moet verandering in komen. Let eens op je taalgebruik. Zeg je vaak ‘jongens’ als je de hele groep bedoelt? Ga maar eens voor een klas ‘nieuwkomers’ staan. Je zult zien, dat je geen respons krijgt van de meisjes. Waarom kiezen we niet voor ‘kinderen’ of ‘meisjes en jongens’. Het is een kwestie van even wennen en dan doe je niet anders. Denk aan uitdrukkingen:
Je rent/gooit als een meisje.
Ze staat haar mannetje.
Ze heeft wel ballen.
Ga nooit meer een klas in met de mededeling: ‘Ik heb een paar sterke jongens nodig voor…’.
Vraag niet aan je leerlingen welke ‘moeder’ er morgen kan meegaan of welke ‘moeder’ hapjes kan maken voor een feestje.
Zeg niet tegen jongens die huilen: ‘Je bent toch een grote jongen’ of erger ‘Je bent toch geen meisje?’
Noem een vrouw niet ‘dat vrouwtje’ en noem de juf geen ‘juffie’, omdat het zo schattig klinkt. Vrouwen hoeven niet klein en/of schattig te zijn. Ze hoeven ook geen schoonmaakster te zijn.
Vegen, soppen, opruimen, vraag het aan meisjes én jongens. Kunnen ze het niet even goed? Dan is er juist een mogelijkheid het ze te leren.

Word bewust

Voel je vooral niet aangevallen, maar aangesproken. Ga er eens op letten, want ik noem maar enkele voorbeelden. Hoe vaak gebruik jij seksistische taal? Praat er eens over met collega’s. Hoe genderneutraal is je klas eigenlijk? Word bewust. Dat is je taak als opvoeder en als leerkracht. Laten we een wereld creëren, waarin jongens niet meer worden uitgelachen als ze roze mooi vinden of naar K3 luisteren en waarin meisjes niet schattig lachend aan een schoonheidsideaal moeten voldoen. Nogmaals, wees bewust van je woorden. Dat is een eerste stap. Verander je taalgebruik en laat anderen weten waarom je dat doet.

 

Advertenties

5 reacties op ‘Onbewust seksistisch

 1. jeugdauteurvictoriajong juli 23, 2016 / 5:23 pm

  Mooi 🙂 Zoonlief heeft ook ooit een pop gevraagd aan de Sint en gekregen. Hij liep ook vaak met de prinsessenkleedjes van zijn oudere zus. Ik heb er nooit een probleem van gemaakt. Op een bepaald moment is hij er vanzelf mee gestopt.

  Liked by 1 persoon

   • jeugdauteurvictoriajong juli 24, 2016 / 10:38 am

    Bij ons op school mochten ze geen knuffels ofzo meebrengen van thuis, alleen wanneer de juf daar zelf om vroeg. Maar de pop ging verder wel vaak overal mee naartoe 🙂 Ik vind het net zo mooi om een jongen zorgzaam met een pop te zien omgaan al een meisje 🙂

    Liked by 1 persoon

 2. Michiel augustus 9, 2016 / 6:22 am

  grappig dat de reactie`s hierboven het stereotype “jongens met poppen” inbrengen, waarom niet het stereotype “meisjes die voetballen op het schoolplein” –> diegene die deze reacties geven zitten imho zelf nog teveel te denken aan de hokjes waarin men vroeger gestopt zijn.
  Laat kinderen kinderen zijn en wederom imho als men kinderen krijgt dient 1 van de 2 ouders er te zijn als het (de) kind(eren) thuis zijn, dus geef op die mega manager baan!!!!!
  Daar moeten we ons druk over maken, niet over die pop of de voetbalschoenen van de dochter.

  Like

  • Esther Mikkers augustus 9, 2016 / 6:51 am

   Dat voorbeeld en van de jongen die een prinsessenjurk aan wil, noem ik ook regelmatig. Dst komt omdat ik 2 zoons heb. En omdat er door sommige mensen nog steeds raar over wordt gedaan. Je zou stimuleren dat ze homo worden of zoiets. Echt, dat is mij meermalen gezegd! Dommigheid ten top. Volgens mij kun je dat niet worden en bovendien zou dat erg zijn dan? Nee dus.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s