Gezellig uit eten?

We gaan uit eten. Het is de laatste avond dat onze gast bij ons is. Ze wil graag Indonesisch eten. Dat komt goed uit, want wij hebben sinds kort een favoriete Indo op steenworp afstand van ons huis ontdekt. Het eten is er heerlijk en de bediening altijd vriendelijk. We gaan niet zo vaak, want het is voor ons best prijzig om dit met een paar mensen te doen. Vandaag is speciaal, we hebben er zin in.

Als we binnenkomen worden we allervriendelijkst ontvangen door een vaste medewerkster en naar onze plaats begeleid. Na wat overleg, wordt onze bestelling door haar opgenomen. We kiezen voor een rijsttafel voor twee zonder varkensvlees. Een satéschotel voor de zoon en onze gast wil graag een vegetarische rijsttafel. Geen probleem, de serveerster zet een rijdende tafel klaar waar ze straks de vegetarische rijsttafel op zal zetten. Verder inventariseert ze welke wijnglazen er van tafel kunnen. Twee blijven staan, omdat onze gast en ik misschien nog een wijntje willen.

Het wachten duurt een beetje lang, maar we vinden het helemaal niet erg, want het eten is altijd erg goed. Na een poosje komt er een oudere serveerster langs. ‘Het eten komt er zo aan hoor,’ zegt ze in het voorbij gaan met haar doorrookte stem. Als ze weer voorbij loopt neemt ze zonder overleg de twee wijnglazen mee. Die zet ze op een blad bij de eerste serveerster. Die komt toevallig langs met het blad en zegt: ‘Toch geen wijn?’
‘Ja hoor straks. Je kunt ze weer terugzetten,’ zeg ik lachend. Dat doet ze.

Dan komt de oudere dame weer en begint het eten op de rechauds te zetten. Omdat zij met haar arm over het glas fris van mijn vriendin heen hangt, pakt deze haar glas weg. Ze wil het op de plek zetten waar de vrouw net een bakje wil zetten. ‘Net waar je het bakje wilde zetten,’ zegt mijn vriendin grappend. ‘Zet maar neer hoor,’ zegt de serveerster. Dat doet mijn vriendin niet, want zij wil niet dat er over haar glas wordt gehangen, dus ze houdt haar hand op het glas.
‘U had dat glas gewoon kunnen laten staan. Het gaat heus wel goed,’ bitst ze haar toe, op de manier waarop ze het andere personeel in de zaak aanstuurt.

Als ze het eten uitserveert, doet ze dat samen met een jongen, die erg onzeker de spullen neerzet. Omdat wij niet zo goed zien wat bij de vegetarische rijsttafel hoort, zeggen wij dat de vegetarische rijsttafel op de zijtafel zou komen. ‘Dat mag ook hoor,’ zegt ze op een toon alsof wij het zelf verzonnen hebben. Terwijl ze de gado gado voor onze gast neerzet, zegt ze tegen de jongen; ‘Je moet even tegen mevrouw zeggen dat ze die mag.’ Doelend op dat het vegetarisch is.
Daar komt de jongen niet aan toe, want wij vragen ons af waar de satéschotel van zoonlief is. Het blijkt dat zijn dingen er wel zijn, maar door de rijsttafel heen zijn gezet. Er mist nog iets en hij gaat het snel halen. Dan komt mevrouw weer. ‘Wat is er!’ snauwt ze. Wij vragen ons af of we wel genoeg rijst hebben en ik vraag of de gado-gado voor ons alledrie is. Dan daalt de temperatuur tot het nulpunt en zegt ze: ‘U krijgt niet zomaar alles erbij!’ Ze begint iets te zeggen over de bestelling alsof wij met drie personen een twee persoons rijsttafel hebben besteld. Ik corrigeer haar en herhaal de bestelling. Ik zie het gezicht van mijn vriendin. Ze staat op het punt van ontploffen. Het is bijna tijd om te gaan. We negeren de opmerking. ‘Maar als u nog rijst wil, dan haal ik dat wel bij.’ We werden behandeld als lastig kind. Ze komt met de rijst. Ze zet het neer. Wij maken geen contact meer. Ze vraagt niet meer of wij nog iets willen drinken.

img_20161008_211938.jpg

Het eten is heerlijk al missen wij wat dingen die er normaal wel bij zitten. De rijst raakt op. We eten door zonder rijst, want we willen haar niet meer spreken. We willen wat drinken en wachten tot de eerste serveerster langs loopt. Alweer alleraardigst.
Gedurende het eten loopt mevrouw, die ook al het andere personeel aanstuurt de hele tijd bijna dravend achter ons langs. Als we nog wat na zitten te praten en uitgegeten zijn, komt ze tussendoor de lichtjes uitdoen en doet ze heel onaardig tegen een jonge jongen die haar moet helpen.
‘Was alles naar wens?’ Ik weet even niet wat ik moet zeggen. ‘Niet genoeg soms?’ vraagt ze met een woedend gezicht.
‘Het eten was heerlijk,’ zeg ik naar waarheid. Ze gaan nu heel gestresst de tafel afruimen, waarbij ze de jongen de hele tijd waarschuwt dat het heet is en hem aanspoort. Er is geen gesprek meer te voeren. Onze gast moet opzij om haar erbij te laten en de serveerster gaat op haar voet staan. ‘Kom, we gaan nu,’ zegt mijn vriendin. Ik laat mijn laatste slok wijn staan en wij vertrekken. We lopen naar de kassa en horen achter ons een hard gekletter. Ik kijk om. De jongen heeft van de zenuwen een paar borden laten vallen en die liggen daar nu in grote scherven op de grond. Ik heb medelijden met hem. Wat zal hij zich rot voelen.
Ik reken honderddertien euro twintig af. Deze keer doe ik er geen cent fooi bij.

‘Prettig weekend,’ zegt ze met haar rug naar ons toe gekeerd. Ik kan geen woord meer uitbrengen.

We hebben voor 6 november gereserveerd voor 7 personen om de 50e verjaardag van mijn vriendin te vieren. Daar gaan we nog eens goed over nadenken.

Update: We hebben in de week na dit voorval contact gehad met de eigenaar. Die heeft zijn excuses gemaakt en gevraagd of wij bereid zijn om ze nog een kans te geven.Dat willen we maar al te graag, want het eten is formidabel. We hebben gevraagd of hij op de verjaardag kan cateren. Dat wilde hij met alle plezier doen. Precies op tijd werd alles voor ons klaargezet in grote warmhoudbakken. Het eten was overdadig en verrukkelijk en we hadden een gezellige avond.

De volgende dag zijn wij gaan afrekenen en hebben heerlijk koffie gedronken en gepraat met zowel de eigenaar als de serveerster, die bij nader inzien heel aardig blijkt te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s