Dodelijk spel

​Ik werk op een school aan een drukke weg. Twee banen elke kant op, verkeerslichten en een vluchtheuvel in het midden. Twee jochies doen een spel. Ze rennen door rood naar de kant van mijn school en weer naar de vluchtheuvel. Het gaat goed. Ze zijn steeds op tijd. Nou ja, ik zie het maar twee keer, maar het lijkt erop dat ze al iets langer bezig zijn. Ze komen weer mijn kant opgerend, nu met de naderende auto’s dichterbij dan daarvoor. 

Ik wacht tot ze aan de overkant zijn en als ze veilig op de stoep langs me heen springen, zeg ik heel hard op mijn autoritaire juffentoon: ‘Mannen!’ Het werkt, want ze staan meteen stil. ‘Kom eens even hier!’ Ik verwacht dat ze weggaan, maar ze komen. ‘Hou daar alsjeblieft mee op,’ zeg ik nu vriendelijker. Ik kijk naar twee prachtige jongens van pakweg 10/11 jaar. ‘Waarom?’ vraagt een van de twee. ‘Omdat ik het doodeng vind. Omdat de automobilisten van jullie schrikken. Omdat als je aangereden wordt er heel veel mensen verdrietig zullen zijn. Je komt in het ziekenhuis of je kan ook doodgaan. Ik wil dat niet zien gebeuren. En wat denk je van je ouders? Die vinden dat ook vast niet fijn, of denk je van wel?’ 

Ze blijven staan terwijl ik praat en schudden ‘nee’ na mijn laatste vraag. ‘Beloof me dan dat je het niet meer doet, alsjeblieft.’ Ze weten niet zo goed wat ze met mij aanmoeten en nu wordt het wat ongemakkelijk voor ze. Ze spurten weg. Ze gaan gelukkig de andere kant op. 

Bij de bushalte zit een vrouw. ‘Waren dat jouw kinderen?’ vraagt ze me. ‘Nee, ik ken ze niet.’ ‘Ik vond het ook al eng,’ reageert ze. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om kinderen aan te spreken. Dat snap ik, maar als het mijn kinderen waren, dan zou ik heel graag willen dat iemand ze zou stoppen.

En lieve ouders, je weet niet altijd wat je kinderen doen. Praat met je kinderen over dit soort dodelijke spelletjes. Vooral als je in Zaandam woont!

Advertenties

3 reacties op ‘Dodelijk spel

 1. safealove oktober 13, 2016 / 12:16 pm

  Ik denk dat de ouders je dankbaar zijn dat je de kinderen hebt gewaarschuwd..

  Like

  • Esther Mikkers oktober 13, 2016 / 12:33 pm

   Ik zou het wel zijn. Ik weet dat dit ‘spel’ een tijdje werd gedaan op de ring van Alkmaar. En je bent natuurlijk niet stoer als je ‘nee’ zegt. Heel eng.

   Liked by 1 persoon

 2. neverdullmoments oktober 14, 2016 / 4:54 pm

  Goed gedaan, Esther! Zo’n wijze les kun je als volwassene relatief simpel overbrengen, maar de meesten zullen het niet doen. Petje af!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s