Layla’s les

Ik vraag Layla of ze naast me wil lopen als we naar de gymzaal gaan. Ik wil Layla een beetje beter leren kennen. Laten zien dat ik haar zie, ondanks dat anderen veel meer aandacht van me vragen. Layla is nu vijf weken bij ons op school en heeft een paar jaar onderwijs gehad, maar niet in haar eigen land. Layla komt uit Syrië. Ze is stil, soms een beetje onzeker. Ze doet ontzettend haar best. Als ik merk dat ze iets moeilijk vind en haar even help, kijkt ze blij en bedankt me uitgebreid. ‘Heel dankjewel juf’. 

We leren de kinderen in rap tempo woorden aan. Na een jaar moeten ze eigenlijk kunnen instromen op een reguliere school. Soms vergeet ik hoeveel we van ze vragen en ik reageer wel eens ongeduldig als ik iemand vraag de deur open te doen en hij weet nog steeds niet wat ‘de deur’ is. Een hulpeloze blik ‘wat dan, juf?’, maakt dat ik al snel besef dat ik te snel wil.

Nu loopt Layla naast me en neemt haar moment. Ze geeft me gezellig een arm en zegt: ‘ Juf, hond in Arabisch is kalp’. ‘Kalp,’ herhaal ik. Ze lacht en zegt het nog een keer, ik probeer het perfect na te zeggen, maar ik moet het steeds opnieuw doen. Elke keer luister ik beter. Poeh, dat is niet gauw goed. Ineens heb ik het en ze knikt met een glimlach. ‘Goed zo, juf!’ zegt ze rustig in accentloos Nederlands. We moeten er allebei om lachen. Dan volgen de woorden water, boom, zon. Wat was nou ook alweer zon? Ze zegt het. Ik zeg het na. Goedgekeurd. Maar nu weet ik die andere woorden al niet meer. Ik zeg dat. We moeten allebei hard lachen en ze herhaalt alles nog een keer. Daarna volgt fiets- bicyclette, dat herken ik en dat onthoud ik meteen. Weer merk ik dat de andere woorden niet zijn blijven hangen. Dan volgt auto- iets met  drie lettergrepen een z en een j klank. Zoveel weet ik nog. 

Ze heeft er duidelijk lol in dat haar juf Arabische woorden leert. Ik zeg haar dat het erg moeilijk is. Ze leert me het woord ‘moeilijk’. Als we bijna bij de school zijn waar we gymmen, is zij klaar. We kijken samen naar de eenden die in een grote groep bij de sloot zitten. Ze wijst naar een vogel en vraagt: ‘Wat is dat?’ Ik zeg: ‘Een vogel. Dat is de vogel. Een kauw.’ Ze herhaalt: ‘Vogelkauw.’ Ik : ‘Nee, vogel. De naam van de vogel is kauw. Jij bent een mens en je naam is Layla. Dat is een vogel en zijn naam is kauw.’ Ik voel dat mijn vergelijking heel slecht gekozen is, maar ik kan zo snel niets beters verzinnen. Zij bevestigt dat door hoogst verbaasd te kijken en te vragen ‘Alle vogels naam?’
‘Nee, eh, ja, eh nou…’, ik vind het lastig uit te leggen.

De vogels hebben een naam. Niet hetzelfde als mensen. Alle vogels die zo zijn heten kauw. Ze wijst op een vogel in de verte. ‘Die?’ 

‘ De meeuw.’ Pas als we dichterbij zijn, zie ik dat het een witte duif is. Ze wijst er nog eens op. ‘De duif’, zeg ik hopend dat ze het niet opgemerkt heeft dat ik eerst ‘meeuw’ zei. Mijn ogen zijn ook niet meer als vanouds. 

De witte duif vliegt weg. We komen aan op het schoolplein en er springt een jongen die eerst bij me in de klas zat om mijn hals. Hij is een beetje log, springt op en neer en schreeuwt van blijdschap. Ik doe hem na, sla mijn armen om hem heen en spring schreeuwend op en neer. Gewoon om even te laten merken dat het wat veel is. Hij stopt, snapt het en moet lachen. Layla moet heel erg lachen en slaat haar hand voor haar mond. Ze doet even snel haar arm om mij heen, voordat ze naar binnen rent naar de kleedkamer. 

Ik denk nog even terug aan de les die ik zojuist heb gehad. De wijze les van Layla.

Advertenties

3 reacties op ‘Layla’s les

  1. petergortworst december 17, 2016 / 1:01 am

    Wat heb jij toch een mooi werk en wat is jouw werk mooi. Lees jouw verhalen elke keer met warme gevoelens en plezier.

    Liked by 1 persoon

  2. Renée Melanie... december 17, 2016 / 11:10 am

    Leuk hoor..aandacht doet veel..Nederlands leren is moeilijk en daarom is het goed van jou..verplaats je even kalp..ik heb er weer een woord bij..probeer Farsi van m’n schoondochter te leren..gewoon simpel..moeilijk..hoor..complimenten van mij…Renée…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s