Happiness for all

Wat begon als een lezing over zijn boek “Iedereen gelukkig”, is uitgegroeid tot een heel centrum. Een centrum waar hij als stralend middelpunt voordoet wat iedereen nastreeft. Zijn motto is: Lukt het niet, dan doe je teveel je best. Er zijn mensen in de inner-circle, de close-to-us circle en daar omheen beweegt zich de happy bunch. Bij de inner-circle horen de mensen die bij Brian horen. Zijn familie zoals hij ze ook wel noemt. Brian heeft zich afgevraagd of hij zichzelf een andere naam zou geven, maar bedacht dat het concept vooral simpel moest blijven. De inner-circle woont in het grootste huis op het landgoed, het verst verwijderd van de dome. De dome is een rond gebouw, waar alles gebeurt. Aan de dome zitten twintig uitstulpingen. Dat zijn ruime eenpersoonskamers, waar de medewerkers/bewoners een kamer hebben. Dat is de close-to-us groep. Dan zijn er nog de bezoekers, ‘the happy bunch’, die lid moeten zijn van de ‘Happiness for all’ beweging.

De ‘ways to happiness’ zijn simpel:

Dansen is loslaten. (To Dance is to let go.)
Jezelf zijn is zonder pijn. (Being yourself is without pain)
Toon je pracht-kom in je kracht. (Show your beauty- enforce your power)

Zomaar zinnen die hij op een duffe donderdagmiddag verzon, die nu door iedereen als een soort van mantra worden herhaald.
De liefde mag overal bedreven worden en met iedereen als het maar uit het zicht is van de mensen die daar niet voor komen. In de tuin zijn verschillende kleine huisjes met voorzieningen, waar je je tijdelijk samen kunt terugtrekken. Mensen die in het centrum zijn verbinden zich allemaal aan elkaar en daarom mag ieder van elkaar genieten, zolang beide of alle personen dat willen. Er wonen geen kinderen op het landgoed. Kinderen mogen alleen als bezoeker komen in het kindergedeelte. Zij moeten gescheiden blijven van de volwassen bezoekers. Kinderen zijn welkom in de binnentuin. Het hart van de dome.

Omdat Brian voorziet dat de beweging wel eens internationaal kan worden, hebben de groepen Engelse namen. Brian doet dagelijks een ronde door het gebouw. Hij gaat dan even op de spreekstoel zitten en iedereen gaat op de grond zitten in de danszaal. De muziek stopt en mensen mogen hem vragen stellen.
Hij zorgt er op zijn beurt voor dat zijn antwoorden zo vaag en algemeen mogelijk blijven. Dan wordt er hard gelachen en geapplaudisseerd. Als hij er genoeg van heeft, heft hij zijn hand op en begint de muziek. Hij danst even met de mensen en gaat erna naar zijn eigen huis. Soms willen mensen individuele gesprekken met hem voeren. Dat moet op aanvraag en via Elise geregeld worden. Hij geeft een datum en een tijd en de aanvrager zorgt dat hij of zij er op tijd is.

In de gang naar de dome zijn verschillende commerciële ruimtes. Het restaurant, de coffeeshop, de kapper, een kledingzaak, een boekwinkeltje waar boeken en merchandise met spreuken en wijsheden van het centrum worden verkocht en de entree, waar je een dagkaart ‘happiness’ kunt kopen.

Brian heeft al een tijd een relatie met Michael. Michael is de kapper en behoort tot de inner-circle. Brian is stapelgek op Michael. Hij wil hem liefst zoveel mogelijk voor zichzelf houden in tegenstelling tot wat hij ‘predikt’ in de dome. Zo vaak als hij kan, moedigt Brian het laten groeien van je haar aan. Ook de foto’s die in de dome hangen, tonen mensen met lang haar, die er wild mee zwaaien. Die haren worden door Michael verzorgd. Hij doet goede zaken.
In de inner-circle woont ook Elise. Elise is de vrouw van Brian. Het huwelijk was er al voordat de beweging begon. Brian en Elise hebben niet veel meer samen, maar zij is de voornaamste raadgever van Brian en zij is degene, die alle activiteiten verzint alsmede de onderwerpen waarover Brian spreekt. Michael vermoedt zelfs dat Elise de boeken schrijft, die onder Brians naam worden uitgegeven. Elise heeft borstkanker. Ze voelt zich slecht door de chemo’s en haar haar begint uit te vallen.

Elise vraagt: ‘Michael, wil je mijn haar eraf scheren? Ik wil niet toekijken hoe het uitvalt.’
‘Weet je het zeker?’ vraag Michael.
‘Heel zeker. Ik wil dat jij het doet, omdat je altijd mijn haar doet.’
Hij kijkt even. Zijn ogen worden voor de eerste keer waterig sinds hij weet dat ze ziek is.
Het voelt allemaal zo oneerlijk. Deze prachtige vrouw, die altijd voor iedereen klaarstaat. Die hem heeft bijgestaan als het moeilijk ging met Brian, ondanks dat zij met hem getrouwd is. De vrouw die voor iedereen altijd heerlijk en verantwoord eten op tafel zet. Juist zij wordt ziek. Michael begrijpt niet dat Brian er zo onberoerd onder blijft. Ze mogen dan geen relatie meer hebben, zij heeft een groot deel van Brians leven meegemaakt en is nog steeds zijn steun en toeverlaat.
‘Waarom moet je huilen?’ vraagt ze hem.
‘Ik ben bang. Ik weet dat ik gelukkig moet zijn om alles wat we hebben, maar soms ben ik toch bang om te verliezen.’
‘Verlies is er, zodat je waardeert wat je hebt,’ zegt ze kalm.
‘Ach rot toch op,’ zegt hij terwijl hij boos weg stampt.
‘Neem je als je terugkomt de tondeuse mee?’ roept ze hem lachend achterna.

Soms heeft hij er zo genoeg van. Dat alles maar mooi en aardig en gezellig en gelukkig moet zijn. Zo erg dat hij de hele boel wel met een honkbalknuppel in elkaar zou willen slaan. Maar hij heeft een goed leven hier en denkt er niet over om te vertrekken. Nou ja, denken wel. Zijn bankrekening stroomt aardig vol, ook al gaat er een groot deel naar het centrum. Aangezien Brian thuis echt moeilijk kan zijn, denkt hij er af en toe aan. Hij zou met het geld dat hij heeft verdiend weer opnieuw kunnen beginnen. Alleen zijn er nog meer mensen die hem in het centrum houden.
Bovendien hoeft hij in het centrum niet te dealen met de kille buitenwereld. Ze hebben daar binnen zo weinig mogelijk van doen met ‘buiten’.
Hij pakt de tondeuse, een kam, een schaar en verzorgende crème. Het kwade gevoel ebt weg en Elise heeft hem nu nodig.
‘Sorry voor net.’
‘Het is al goed.’
‘Zal ik maar beginnen?’
‘Ja, maak nog even een foto.’
Hij maakt een foto van haar weelderige rode haar. Dan pakt hij de schaar en knipt het eerst kort. Daarna gaat de tondeuse erover. Standje nul heeft ze hem gezegd. Zo kort als het maar kan.
Als hij klaar is, ligt het haar op de grond om haar stoel en stromen de tranen over zijn wangen.
‘Zo, dat kan er maar af zijn,’ zegt ze stoer.
‘Blijf even zitten. Ik smeer je hoofdhuid in met crème, want die is gevoelig.’
‘Doe maar. Lief van je.’

Liefdevol smeert hij haar hoofdhuid in. Zij strekt haar armen naar hem uit en hij begint haar hals en haar rug te strelen. Voor ze het weten, gebeurt er iets met hen dat nooit eerder gebeurde. Ze zijn opeens aan het vrijen. Al drie jaar is Michael alleen met Brian en al jaren leeft Elise celibatair.
Er is niets verkeerds aan wat ze doen, maar het voelt alsof het streng verboden is. Brian is op zijn ochtendronde en komt in de regel pas na een uur terug. Maar niet deze keer.

Brian staat roerloos in de deuropening als ze zich bezweet op de bank laten vallen.
‘Oh, okee!’ zegt hij hard. Hij gaat naar de slaapkamer. De twee in de kamer weten even niet wat ze moeten doen. Michael trekt zijn kleren aan en gaat achter Brian aan. Hij gaat de slaapkamer binnen.
‘Je was vroeg terug. Is er iets?’
‘Behalve dat ik mijn minnaar met mijn vrouw samen aantref, nee hoor. Ik had gewoon geen zin in een vragenronde, dus ik ben meteen gaan dansen. Dat hield ik ook kort. Net als dit gesprek. Ik wens het er verder niet over te hebben.’
‘Ben je boos?’ vraagt Michael
‘Begreep je mijn wens niet?’
Dat doet Brian graag. Je de mond snoeren met een wedervraag.

Vanaf die dag is er bijna geen contact meer tussen Brian en Michael. Michael wordt getolereerd.
Op zondagmorgen heeft de dome de meeste bezoekers. Sommigen daarvan zijn al op zaterdag gekomen en zijn blijven slapen bij een van de bewoners. Brian neemt plaats op zijn stoel.

‘Happiness and freedom’ zo groet hij de groep. De zaal zit vol. Ook de inner-circle zit op zondagen in de zaal.
‘Freedom and happiness’ scandeert de zaal.
‘Ik ga het vandaag anders doen. Geen vragen. Toon je pracht!’
‘Kom in je kracht!’ roept de zaal terug.
‘Een van de krachtigste mensen in mijn leven is mijn vrouw Elise. Haar lenige lijf en haar lange, rode haren hebben jarenlang symbool gestaan voor pracht. Het gebouw hangt vol met foto’s van haar en van anderen die hun vrij bewegende lichamen en wapperende haren tonen. Nu is er in haar lijf gesneden en de chemo’s zorgen ervoor dat zij kaal wordt. Maar haar pracht is niet weg. Zij is nog even prachtig als daarvoor. Daarom zal ik de komende week de foto’s laten vervangen door foto’s van mensen die net zo krachtig en prachtig zijn, maar die door de maatschappij niet als zodanig gezien worden. Ik wil dat wij dat wel zien. In elkaar en in anderen. Het ultieme bewijs daarvan zal ik zelf leveren. Rhonda, kom even naar voren, wil je? Wil jij met deze tondeuse mijn haar afscheren? Ik heb nog twintig tondeuses in de zaal gelegd. Kijk om je heen en je zult er ergens wel een vinden. Doe mee als je wilt, maar voel je niet bezwaard om nee te zeggen.’

Rhonda pakt de tondeuse en begint Brians hoofd te scheren. Binnen enkele seconden worden de eerste mensen in de zaal ook geschoren en binnen een half uur ligt de hele zaal bezaaid met haar. Elise is geschokt. Dit heeft ze nooit gewild en dat weet Brian, omdat ze erover hebben gesproken. Ze voelt dat dit toneelstukje alleen maar met machtsvertoon te maken heeft. Ze loopt naar het huis terug en begint een koffer te pakken. Ze belt een taxi en haar zus.
Als de muziek begint en de zaal al dansend wordt geveegd, loopt Brian weg. In de deuropening staat Michael. Hij heeft zich niet laten scheren.
‘We hebben geen kapper meer nodig. Wat mij betreft kun je vertrekken. Dag schat,’ fluistert Brian in zijn oor. Brian loopt verder. Hij raapt wat plukken haar op en blaast die lachend in de richting van Michael, die als aan de grond genageld staat.

Advertenties

Een reactie op “Happiness for all

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s