Status

Ik haal even een boodschap bij de plaatselijke biologische supermarkt. Er zijn twee kassa’s open, waarvan er één gaat sluiten, dus ik sluit aan achter een dame die bijna klaar is. De dame draagt een lange jas met een hoge kraag van marterbont en ze heeft twee grote shoppers vol met spullen. Druk staat ze alles in de tas te proppen als er twee pakjes thee voorbij schuiven.
Mevrouw Marterkraag begint tegen de kassière te praten: ‘Dit is een actie. Ik krijg er iets bij. Zo’n ding.’
Het meisje achter de kassa kijkt haar aan en wacht even of de vrouw verdere uitleg gaat geven bij “ding”.
‘Jij werkt hier. Je moet het weten. Ik krijg er een bij twee. En kijk, ik heb hier vier pakjes, dus ik krijg er twee. Zo’n, ik weet het woord niet. Zoek het uit! Jij moet het weten.’ Ze gunt het meisje geen blik waardig, maar kijkt ongeduldig zuchtend omhoog.
‘Het is mijn eerste dag hier, mevrouw. Ik weet niet om welke actie het gaat, maar…’
Ze krijgt geen tijd, want mevrouw Marterkraag valt haar ongedurig in de rede terwijl ze doorgaat met proppen. De tassen zitten nu tjokvol.
‘Vraag het! Ik krijg twee van die…’, zegt ze terwijl ze een drinkgebaar maakt. Het meisje drukt op een belletje, het teken dat ze van iemand hulp nodig heeft.
‘Een theeglas?’ zeg ik in een poging dit meisje een beetje te helpen.
‘No, niet een glas. More like a mug. Ceramic’, antwoordt de vrouw zonder op of om te kijken.

Het meisje van de andere kassa komt te hulp en pakt de mokken voor de ongedurige dame, die flink staat te zuchten. Een dankjewel kan er ook niet af.
Het meisje achter de kassa blijft vriendelijk lachen. Ik moet ook lachen, want zoveel hooghartigheid heb ik lang niet meer gezien. Ik zou mevrouw Martelkraag wel eens een dagje achter de kassa willen zetten. Haar creditcard doet het niet, maar gelukkig heeft ze nog een ander pasje. Als ik aan de beurt ben, kijkt ze naar haar twee volle tassen en zegt op luide toon, maar tegen niemand specifiek. ‘Hoe moet ik dat nou weer doen?’ Ze klinkt geërgerd en zucht er nog eens flink bij. Het meisje aan de kassa kijkt vragend naar haar.
‘Kan iemand even meelopen naar de auto? Dat doen ze altijd.’ Weer spreekt ze tegen niemand in het bijzonder of tegen het meisje aan de kassa, maar dan zonder haar aan te kijken. Het lijkt erop dat ze hoopt dat iemand haar ergernis en elegantie oppikt en begrijpt dat een dame zoals zij onmogelijk zelf met haar tassen naar de auto kan. (Een karretje pakken, het naar je auto rijden, inladen en de kar terugbrengen is te veel werk?)
Maar dan opeens ziet zij een gezicht in de winkel dat zij kent. Iemand die haar kent. En ze bedenkt opeens dat ze iets is vergeten. Ze roept: ‘Elizabeth, ik ben iets vergeten.’ Ze laat haar tassen aan het eind van de band staan en loopt naar Elizabeth. Die gaat haar ongetwijfeld helpen.
Terwijl ik afreken zie ik dat Elizabeth aanwijzingen krijgt van mevrouw. Ik zeg tegen het meisje achter de kassa dat ze het prima doet en dat ze vooral zo rustig en vriendelijk moet blijven als ze nu deed. Dat wordt meteen beaamd door de vrouw die na mij in de rij staat. Keurig als ze is, glimlacht ze en zegt alleen: ‘Dank u wel.’

En mevrouw Marterkraag? Geen idee. Waarschijnlijk heeft iemand haar loodzware tassen naar de auto gebracht en heeft zij bevestigd gekregen dat zij alles kan krijgen zoals zij dat wil.
Het is interessant om te zien hoe men meteen in de houding springt als er iemand zich gedraagt alsof ze meer zijn dan een ander. De status die de een aanneemt, heeft een direct effect op de ander.

Advertenties

2 reacties op ‘Status

  1. Martha februari 26, 2017 / 11:45 am

    ja ongelofelijk hoe uit de hoogte sommige mensen denken te kunnen doen he. Als we allemaal gewoon een beetje aardiger en verdraagzamer voor elkaar zouden zijn, zouden we de wereld samen echt een zoveel mooier maken.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s