Stoer

Ik loop door de gang als ik word gevangen door twee kleine, sterke armen. Dit gebeurt bijna dagelijks. Ik draai me om en ze legt haar hoofd tegen mijn buik en zegt: ‘Hallo juf, hoe is het met u?’
Ik zeg: ‘Goed hoor. Ik ben vandaag in jullie klas, dus deze dag is nu al leuk. En hoe gaat het met jou?’
‘Goed,’ zegt ze en ze rent lachend voor me uit de trappen op om daar weer enthousiast een klasgenootje te begroeten. Later op de dag mag ze niet naast mij lopen. De afspraak is dat daar iemand anders loopt. Nu is ze boos. Ze kijkt boos naar beneden en heeft haar armen demonstratief over elkaar. Nukkig loopt ze door de gangen en kijkt even achterom of ik haar wel zie.
In de kring vertelt ze over twee familieleden die nog in het land wonen waaruit zij gevlucht zijn. Dat ze alleen maar puinhopen om zich heen hebben, geen eten meer. Ze zijn broodmager en van de weinige keren dat ze nog contact hebben, weten ze dat ze hele dagen in hun huis doods voor zich uit zitten te staren. Ze doet het voor en ik voel een steek in mijn hart. De ogen van dit zevenjarige meisje vullen zich met tranen en ik voel de tranen ook prikken. Ik slik en geef het gesprek een andere wending.
’s Middags als ze weer met de taxi naar huis gaat, komt ze nog een laatste knuffel geven. ‘Jij bent lief,’ zegt ze. Dit doet ze overigens bij al ‘haar’ juffen.
Ze zit nu een jaar bij ons op school en binnenkort gaat ze naar een nieuwe school. Een school in de buurt, zodat ze niet elke dag met de taxi hoeft te komen.
Ik zal haar missen, maar het is goed zo. Ik zal me wel blijven afvragen hoe het met haar is.  Het kleine, lieve en vooral stoere meisje dat ondanks dat ze alle lelijke kanten van het leven heeft meegemaakt, zo vrolijk blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s