Kus

Een moeder komt donderdag op school om haar dochter in te schrijven. Ze woont al een poosje in Nederland en nu is haar dochter overgekomen uit een Afrikaans land. De moeder spreekt aardig Nederlands voor de korte tijd dat ze hier woont. Het meisje is elf jaar en volgens moeder is ze een heel lief en rustig meisje. Deze moeder is een van de weinige ouders die haar kind niet heeft meegenomen naar de inschrijving. 

Ik moet taxivervoer regelen, want ze wonen te ver weg om haar elke dag heen en weer te brengen met het OV. Dan zou moeder drie uur per dag aan het reizen zijn.

Het duurt meestal een weekje voordat ik bericht krijg van de gemeente. Op woensdag is er al een mailtje: Het vervoer is geregeld, vandaag kan ze opgehaald worden. Meteen daarna krijg ik een mail van het taxibedrijf dat ze niet is meegegaan, want het was nog niet met de ouders gecommuniceerd. Ik zie aan het eind van de dag echter een mooi, lang, donker meisje door de school lopen, die ik nooit eerder heb gezien. Ze is er al de hele dag. Ik vraag of ze Darlene is. Ze knikt. Ik stel me voor en vraag of ze een leuke dag heeft gehad. We kunnen Engels praten en dat is voor kinderen (en ons) wel fijn als ze nog geen Nederlands beheersen. Ik vraag haar naar de ochtend en het ophalen door de taxi. Onverwacht was de taxi daar. Hals over kop is ze met de bus naar school gekomen. Ze kijkt blij en ik concludeer dat haar moeder gelijk had. We hebben er alweer zo’n lieverd bij gekregen op school.

Ook de volgende dag, informeer ik even hoe het is als ik haar zie op het schoolplein. Ze vindt het leuk op school. Op vrijdagmiddag na schooltijd kom ik even het lokaal binnenlopen waar de taxikinderen wachten tot hun chauffeur er is. Terwijl ik de ruimte afspeur met mijn ogen om een leerling nog iets te geven wat hij is vergeten, voel ik opeens twee armen om mijn nek en er wordt een dikke kus op mijn wang gedrukt. Pas als ze me weer loslaat en een stapje naar achter doet, zie ik dat het Darlene is. Ik lach en vraag ‘waarom?’. Ze haalt haar schouders op, maakt een gebaar met haar handen, waaruit blijkt dat ze het ook niet weet.


Ik denk dat ik het wel weet. Ze kent mij nauwelijks, dus de kus is een kus voor de school. Een school waar voor veel kinderen een begin wordt gemaakt met hun “nieuwe” leven. Ons schoolsysteem, waar we kinderen waarderen en waar kinderen vrij kunnen zijn, zichzelf mogen zijn. Voor de juffen en meesters, die zich inzetten om deze kinderen een plek te geven in onze wereld. Een kus voor acceptatie en de liefde voor deze jonge mensen, die het zo ontzettend waard zijn om keihard voor te werken.

 

Advertenties

3 reacties op ‘Kus

 1. Simone juni 16, 2017 / 6:25 am

  Mooi verhaal! Ik hoop dat het meisje op de foto goed keuring heeft gegeven om deze foto te plaatsen.

  Liked by 1 persoon

  • Esther Mikkers juni 18, 2017 / 9:44 am

   Het was een foto vvan pixabay (gratis, vrij te gebruiken). Maar dat schijnt ook linke soep te zijn, dus nu nieuwe foto met toestemming van de vrouw die ooit dit meisje was.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s