Verleidingen

Ik ga de supermarkt binnen en pak een karretje. Naast de karren stopt een vrouw haar tassen vol en haar dochter blijft aandringen op een vlaggetje. Die staan in een paal met de naam van de supermarkt erop en je mag ze zo pakken. De moeder wil niet. Ze heeft geen zin in zo’n knalgeel vlaggetje. De dochter probeert haar uit alle macht te overtuigen dat ze het zelf zal vasthouden. De moeder is ook vasthoudend. Ze wil het niet. Ze zegt nog wat over te veel afval. Ik ben het helemaal met moeder eens. Het zijn stomme dingen.

Ik kom een beetje bij. Buiten is het veel te heet voor een vrouw in de overgang, dus ik blijf wat langer in de koelte van de supermarkt. Ik slenter langs alle verleidingen. De meesten kan ik wel weerstaan. Ik loop naar de afdeling ‘chocola’. Dat is nog een heel gedoe, want wij houden thuis allemaal van andere chocoladesoorten. Achter mij staan twee jochies in de tijdschriften te kijken. Ik mijmer over vroeger. Mijn jongens gingen vroeger meteen naar de tijdschriften en als ik bij de kassa stond, riep ik ze. Ze gingen altijd heel netjes met de boekjes om, want (zo had ik ze verteld) die moesten nog verkocht worden. Zo stonden ook deze jongetjes gezellig bij de “boekjes”.

‘Ah, Stijn! Dat mag helemáál niet!’, hoor ik opeens achter mij. Stijn antwoordt niet. ‘Geef maar hier. Ik ga het zeggen. Dat mag niet.’ Het jongetje is ongeveer vier jaar en laat zijn broertje van zes achter om met grote stappen op zoek te gaan naar hun ouder om Stijn te verraden. Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Ik ben besluiteloos over de chocolade. Dan komt de kleine weer terug. Zonder ouder. ‘Stijn, ik ga het niet zeggen. Ik zeg het niet als jij deze openmaakt. Dan zal ik het niet zeggen.’ Nu draai ik me om, zodat ik kan zien waar het over gaat. ‘Ik weet het niet, Mac,’ zegt Stijn nu. Mac (de kleinste) heeft een zakje met iets in zijn hand, dat als lokkertje op een van de tijdschriften heeft gezeten. Stijn zegt verder niets. Aangezien grote broer het zakje niet gaat openmaken zegt Mac: ‘Nou dan ga ik het zeggen, want het mag niet wat jij hebt gedaan. Nu gaat Stijn heel ongelukkig kijken.
Ik zeg: ‘Wat is er gebeurd?’ Ze kijken allebei geschrokken. Ze gaan zo staan dat ze samen met hun ruggen een blok vormen. Maar ik heb het allang gezien. ‘Heb je dat pakje van een tijdschrift gehaald?’ vraag ik nu aan Stijn. Hij kijkt me aan en knikt schuldbewust. ‘Nou dan zet je het pakje toch gewoon weer bij het tijdschrift, dan kan iemand die het wil kopen het pakje erbij nemen.’
‘Dat gaat niet. Het is eraf.’ Hij kijkt een beetje hulpeloos. Ik krijg nu de indruk dat het nooit zijn opzet was om het te eraf te halen en niet meer terug te doen. Hij laat me zien dat het bij het Pokemon boekje hoort, door een ander boekje aan te wijzen waar het zakje nog aanzit. Als ik vraag waar het boekje zonder zakje is, zegt hij ‘Oh die staat hier’ en pakt deze tussen een paar bladen over auto’s vandaan. De kleine Mac geeft mij het pakje en is ook zichtbaar opgelucht dat het uit zijn handen is. Het plakbandje doet het niet meer zo goed, maar als ik er een keer met mijn nagel over ga, zit ‘ie vast. ‘Zo, dan zetten we het weer neer waar het stond. Opgelost!’
‘Ja, goed’, zegt Mac. Stijn kijkt mij niet aan, maar ik zie aan hem dat hij ook blij is dat het er weer op zit. Hij checkt het nog even. ‘Goed’, zegt hij nu.

Ik loop weg en neem nog wat repen mee. Wat heb ik het weer warm! Ik neem nog even de toeristische route langs de vrieskasten. Heerlijk! Af en toe trek ik er een open. Vlak voor vertrek doe ik de deuren bij de ijsjes open en sta te genieten van de kou die eruit komt. Dan komt er een medewerker. ‘Mevrouw?’ Snel steek ik een paar pakken Cornetto’s in mijn wagentje en loop naar de kassa.

IMG_20170618_094242

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s