Eng-enger

Ik moet een dagje vervangen in een groep die bijna onze school gaat verlaten. Het is een groepje van tien kinderen, waarvan twee kinderen vandaag afwezig zijn.

We doen de dagelijkse Powerpoint presentatie en bespreken de items op de kijkttafel. Het verschil met de begingroepen is enorm. Deze kinderen praten in hele zinnen met hulpwerkwoord en voltooid deelwoord. Er is een meisje dat daar een beetje in achterblijft. Ze kan het niet of durft niet en al ben ik voor haar wel bekend, ik geef normaal geen les, dus reden om zo onopvallend mogelijk te blijven.

Er komt een vleermuis in beeld. Ik vertel een spannend verhaal over de vleermuis die ik vorige week probeerde op te pakken. De kinderen hebben vragen en hangen aan mijn lippen.

Op een van de dia’s komt een hand in beeld met daarop een enorme harige spin. Een vogelspin of iets dergelijks. De woorden erbij zijn: eng-enger

Ik zie het stille meisje verstijven. Haar mond wordt een dunne streep die zich opent. Er komt een dierlijke kreet uit en daarna met ingehouden adem: ‘Juf, ik beetje heel veel eng.’ Ik zeg: ‘Ik vind het een beetje eng, maar jij vindt het nog veel enger.’ Zo, meteen beide woorden gebruikt. Ze probeert ja te zeggen, maar er komt alleen een soort ‘aa’ uit. Ze houdt haar adem in en zit roerloos alsof de spin elk moment van bet bord kan springen. Ik raak het bord aan om het te doorbreken. Ze zet resoluut haar bril af en legt ‘m op het tafeltje achter haar. Ik zeg: ‘Wat denk je? Ik zet mijn bril maar af, dan zie ik het niet.’ Haar buurvrouw lacht zachtjes. Ze kijkt wezenloos voor zich uit, knikt vaag en staart verder in het niets.

Terwijl ik vertel dat deze spin niet gevaarlijk is en dat sommige mensen zulke spinnen als huisdier houden, bedenk ik me dat ze vast denkt dat Nederlanders compleet gestoord zijn.

Als we naar de volgende dia gaan, pakt ze haar bril weer en zet ‘m op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s