Naam: Vluchteling Geboortedatum: 01-01

Wie een enkele vluchteling in de klas heeft zal het niet meteen opvallen, maar wanneer je er meerdere krijgt met dezelfde geboortedatum, dan rijst de vraag: ‘Hoe kan het dat kinderen allemaal op 01-01 of 01-07 zijn geboren?’ 

Als ik zeg allemaal, dan lieg ik. Het is heus niet zo dat er geen kinderen zijn met hun echte geboortedatum. Kinderen die in het ziekenhuis zijn geboren bijvoorbeeld, zijn  meteen officieel geregistreerd.

Het is niet iets nieuws, het is van alle tijden dat er fictieve geboortedata worden genoteerd op officiële documenten. 

Er zijn verschillende redenen voor. Laten we beginnen met de wetenschap dat een verjaardag vieren niet overal op de wereld zo belangrijk is als in onze westerse cultuur. In Syrië bijvoorbeeld wordt er wel binnen het gezin aandacht aan besteed, maar niet op school en er worden geen (kinder)feestjes gegeven. 

Als mensen zijn gevlucht zonder identiteitspapieren, dan zal er in Nederland een datum op je papieren komen. Meestal weten mensen wel hoe oud ze zijn, dus dan is het even terugrekenen en dan heb je het jaar. Eerst werd 01-01 altijd gebruikt. Maar omdat de databases vol raakten, werd ook 1-7 een veel gebruikte datum.

In Syrië werden veel kinderen op 01-07 gezet, omdat dat gunstig was voor school. Als het kind eigenlijk iets later was geboren, kon het op deze manier aan het begin van het schooljaar meteen starten.

Er zijn ook landen waar het registreren niet meteen gebeurt. Als je in een afgelegen dorp woont, komt er eens in de zoveel jaar een ambtenaar langs. De gezinnen komen langs en de kinderen worden op een rijtje gezet van groot naar klein. Omdat ze in het dorp totaal niet bezig zijn met leeftijd, maar met (over)leven, weten ouders het ook niet precies. De ambtenaar geeft het oudste kind een leeftijd en werkt zo terug naar het jongste kind. Elke keer een jaar eraf. Als bij het jongste kind aangekomen blijkt dat het niet klopt (hij komt op nul uit, maar het kind loopt al), dan wordt alles weer naar boven toe aangepast. 

Ook hanteren bepaalde landen een andere telling of taal voor de leeftijd. Kinderen geven dan aan dat ze een jaar ouder zijn dan volgens onze geboortedatum. Dat komt omdat er in hun taal gesproken wordt van één jaar als je in je eerste levensjaar bent. Op het moment dat wij zeggen dat je één wordt, wordt je bij hen twee, want het tweede levensjaar gaat in. Bij ons ben je dus één als het jaar voorbij is. In het begin is dat heel verwarrend voor deze kinderen. Dan hebben ze in Nederland ineens een leerkracht die bij hoog en bij laag beweert dat ze een jaar jonger zijn dan je thuis leert.

Dus heb je een nieuwkomer is je klas met een geboortedatum waarvan je vermoedt dat die is verzonnen, vraag dan aan de ouders of en wanneer je de verjaardag zult vieren. Leg ze (als dat nodig blijkt) uit dat er een verschil zit in hoe we spreken over leeftijden, zodat ouders en kinderen het begrijpen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s